Julen och allt firandet

Julen har varit harlig, om en lite langtan efter familj, vanner, sno, kyla och alltdetdar julmyset.

Vi borjade direkt den forsta advent (eller okej, vi tjuvstartade med julmusiken dagen innan medans vi julstadade o bakade lussebullar infor advent) och har sen lyssnat julmusik och julmyst varje kvall sedan dess.

Sondagen den forsta advent tankte vi inte vara samre an i Sverige, sa vi ville fira med riktigt adventsfika. Vi bakade lussebullar dagen innan, och sa pa eftermiddagen kom alla ferangisar i stan. Vi bjod dem alla, aven om vi inte kande dem, hehe, men i det har landet, o speciellt den har stan, kanner man varann direkt om man ar vit eftersom man sitter i samma utsatta uttittade sits. Vi kande ju i alla fall nan lite grann, o de andra kande varann.
Det var sju ferangisar och tre etiopier. Emily o Richard fran Holland o England, Kevin fran England, Frits fran Holland, Phil (som ocksa ar pa dovskolan) fran England, jag o Maria som svenskar med de konstiga traditionerna, Dawit som ar gift med en svensk (Liselott som akt fore till Sverige), Job som ar uppvaxt med de svenska missionarsfamiljerna, och Eden var van, som kanner alla ferangis i stan.
Det var en galet trevlig eftermiddag, med pepparkakor, lussekatter, te, kaffe o apelsiner. Och mitt i allt sprang alla ferangisarna ut for att titta pa de exotiska aporna pa vart tak. Jag och Maria ar lite mer trotta pa dem, men de andra bor inne i stan och har inte nagra apor pa sina tak, sa vi lat dem hallas...

Andra advent bjod vi hem de dova lararna pa adventsfika. Ejigejiho, Fitsum, Adanesh och hennes man Desalegn med deras nya lilla flicka Derartu. En flummig och hur trevlig eftermiddag som helst! Dova ar sa galet underbara!!

Tredje advent bjod vi pa fika igen, men manga var bortresta och det sag forst ut att bli Eden, Phil, Kevin o Frits som kunde komma, men Eden skulle pa brollop o Phil hade hjalpt ett av barnen pa sjukhus natten innan o behovde sova, sa det blev plotsligt dubbeldejt med Maria, mig, Kevin o Frits. Lite lustigt kandes det innan, eftersom vi bara traffat dem en gang (sist vi bjudit hem dem), men nar de val kom hade vi hur trevligt som helst, och pa kvallen foljde vi med dem pa pizza i stan. Nar vi till slut kom hem pa kvallen sa ringde de for att kolla sa vi kommit valbehallna hem. Galet gulliga.

Fjarde advent spenderade vi pa dovskolan med barnen, och bjod Dawit pa lussekatter pa kvallen.

Den 22a december hade vi fikamote om knytkalaset pa juldagen tillsammans med de andra ferangisarna, och pa kvallen anlande Emma Persson och Marias syster Sara!
Dagen efter akte vi fyra till Aira, en valdigt liten stad tre timmar (20 mil) annu langre vasterut, dar det finns ett stort sjukhus dar ett svenskt par jobbar - Sennait och Erik. De hade bjudit in oss till julen, och vi hade en mysig jul tillsammans med dem och nagra tyskar. En tysk man som jobbar i en stad mellan Nakamte o Aira (Gimbi) och som ar gift med en etiopisk tjej, och nu hade sina foraldrar o bror fran Tyskland pa besok. Vi hade inget gemensamt sprak for hela gruppen, men det var trevligt anda, och det blev tyska julsanger pa julaftonskvallen. (Der Tannenbaum medmera) Kul att marka att man fortfarande forstar en hel del tyska, men trist att man glomt hur man pratar den. Lite laskigt nar vi fick veta att tyskens bror forstod det mesta vi sa pa svenska eftersom han pluggat i Norge ett tag. Och lite trist for den tyska modern som inte kan nat annat sprak an tyska. Men Erik underholl oss alla med sin humor och sina citat, och i skratten kan man alltid forenas!
Det blev pepparkaksbak och mysfikor o spela spel pa balkongen med den vackra utsikten, och en hel massa svensk julmat och tillochmed KalleAnkasJulafton som Emma tagit med pa dvd. Andra gangen i livet for mig, aven om jag somnade nanstans mitt i...
Forstar inte att vi ar sa trotta helahela tiden som vi varit de senaste veckorna. Men tiden gar snabbt, och vila ar ju ganska trakigt nar man hellre kan vara med barnen pa dovskolan helahela dagarna.

Den 25e akte vi tillbaka till Nakamte, och borjade forbereda for kvallen. Lagade lite mat att ta med, och bakade lussekatter. Sen akte vi taxi med gryta o pasar hem till Kevin o Frits dar vi hade ett trevligt julfirande till tillsammans med en massa ferangis. Kevin, Frits, Emily, Richard, Phil, vi fyra svenskar, och Gaile -en amerikansk tjej som bor i en mindre stad utanfor Nakamte och ar forsta ferangin dar, men har i alla fall sallskap av sin get.
Vi fick smaka lite brittiska julmatstraditioner och de beromda Hollandska pannkakorna.

Sen har vi fortsatt fira varje kvall med all svensk mat som Emma o Sara hade med (vart kylskap har aldrig varit sa proppfullt som nu). Och dagarna spenderar vi som vanligt pa dovskolan med vara underbara barn, som aven Emma o Sara blivit helt kara i. Precis som alla andra besokare. Det gar inte att forneka. Vara barn ar UNDERBARAST i varlden.
1 Mamma Lena:

skriven

Hej allra käraste Benedicte!



Underbart att få alla detaljer från ert julfirande. Etiopienlängtan får man ju förstås. Låter som ni har det väldigt bra i alla fall - utan era familjer! Och det är ju väl eftersom avståndet är som det är.



Kram

2 patricia:

skriven

Hej benne!

Åh, wow. Det är intressant att läsa vad du har skrivit. det verkar som att du har de bra:):)



Jag ubdrar när ni kommer (från hemma i Etiopien) till hemma i Sverige? kan ni tänka er att vara med på en återträff med Strandhemsklassen ? kanske att ni har fått vara hemma några helger innan återträffen?



God fortsättning på 2010!



KRAM



3 Zakarias Artman:

skriven

Vad kul att ni har lärt känna alla de andra ferengisarna i staden nu. Jag saknar dig!

Jag saknar Nakamte! Jag har varit på nyårsläger i Kungälv nu. Det var jätteroligt och jättebra. Jag hälsade från dig till Josefina och Richard. De verkar sakna dig. Markus var också där, det var trevligt. (från lund/glimåkra, pluggar arabiska)

4 emelie:

skriven

jag saknar också dig massa i massor! men är så otroligt glad att ni har det så bra!

Det är väldigt kallt här, när jag var i uppsala då vid nyårsveckan, var det - 22 grader på natten när vi kom upp!! bbrrrrr i skåne är det - 10 kanske... så ja det ska bli skönt att åka till varma thailand på söndag!! :D

puss o kram älskade vän!!

5 Mariam:

skriven

Kul att du skrev att det blev en dubbeldejt:) Och galet vad jag saknar vårt nakamteadventsmys!!

Kommentera här: