Meskel-hogtid

Denna helg firades en av de storsta hogtiderna i Etiopien, storre an julen. Den heter Meskel, och man firar Jesus kors (for att forkorta den langa historien bakom). Det ar egentligen en ortodox hogtid, men ungefar som med julen i Sverige, sa firas den av alla.
Darfor var vi nu i fredags medbjudna med Befikado och hans van Mamoush till den stora brasan i staden. Pa vagen dit motte vi Peter, den medelalders amerikanen som ar en sa harlig o trygg person, och han foljde med oss dit. Det var pa ett stort oppet falt, som var fullt av folk.

Parentes: Nar vi var har i vintras med bibelskolan, sa rakade jag, Patricia o Jenny hamna pa ett podium pa en stor basar, dar vi blev sittandes flera timmar med andra gaster. Skillnaden var att vi inte fattade nanting av vad vi gjorde dar, vad det var som hande, och varfor vi satt dar vi satt. Jaja, ni som hort historien, o speciellt Jenny o Patricia, denna parentes ar for er: Det var samma Arena vi nu var pa for att fira Meskel!
Val framme vid arenan, sa Befikado att han inte ville vara med oss, eftersom allas blickar hela tiden riktas mot oss 'ferangis', och da tittar de pa honom ocksa. Sa han lamnade oss vackert dar och sa: 'See you later!'
Jaha, det ar inte direkt sa folk brukar reagera, utan tvartom vilja bli sedda med 'ferangisarna'.
Darfor holl vi oss istallet till Mamoush o Peter, innan vi efter en liten stund drog oss mot utgangen for att mota Eden. Eden ar Marias kollega och handledare pa Kindergarten dar hon jobbar. En jattetrevlig och vacker tjej som nu aven jag fick lara kanna lite. Medan vi stod utanfor och vantade pa henne, bara jag och Maria, sa stod folket runtomkring och verkligen stirrade ogenerat. Inte bara barnen, utan aven folk i var alder o aldre. En kille stod bara en halvmeter ifran oss och stirrade hela tiden. Aven nar vi flyttade oss en liten bit, foljde han efter. Vi sag aven en amerikans kvinna vi aldrig traffat tidigare, och anda kandes det naturligt att vi vinkade till varandra nar vara blickar mottes. Jaja, konstigare saker hander.
Nar Eden kom, gick vi in i folkvimlet igen och iakttog vad som hande framme pa scenen. Dar dansade och sjong ortodoxa praster, biskopar o korer. Vi fick aven oversatt delar av predikan och berattelserna bakom Meskel. Nanting om att en etiopier gravt upp Jesus kors, forslat det till Etiopien och brant det dar. Darfor tander man denna dag en stor brasa for att minnas. Overst satter man en Meskelblomma, vilken har formen av ett kors inuti.
Nar Ceremonin framme pa scenen var slut, borjade folket rora sig mot mitten dar balet var uppstallt. Ungefar som en majbrasa, fast liksom hogre och av langa pinnar.
De puttade fram oss sa att vi 'ferangis' skulle sta sa nara som mojligt. Manga hade med sig langa hoga pinnar, fyra-fem stycken ganska kraftiga pinnar, som de sedan tande fyr pa nar brasan tandes av biskopen. Det var da det farliga som Magnus varnat oss for, borjade. Nar folk tant sin pale sa skulle den tydligen fram och fylla pa den stora brasan, och da borjade vissa kasta sina brinnande langa palar.
Sa dar stod vi mitt i en trang stor folksamling, dar det kastades brinnande pinnar omkring oss, och helt plotsligt valter det brinnande stora balet dar framme. Fast inte at vart hall som val var. Okej nu later det farligare an det var, for det hann aldrig bli sa farligt, men det kandes ganska galet, hela situationen.
Nar vi narmade oss utgangen dok Befikado upp igen, och foljde oss tillbaka in mot stan.
Maria, jag och Eden gick till Classic for att ata, medan de andra gick hem.

Sa hade vi alltsa firat Etiopiens nast storsta hogtid, och annu en gang varit med om en lite galen upplevelse pa Arenan i Nakamte. For de vetgiriga kan jag kort beratta att Timkat ar den storsta hogtiden, da man firar Jesu dop. Den firade vi for ovrigt i Addis nar vi var har med bibelskolan i vintras.