när det onormala är normalt

Ibland när man sitter där i den etiopiska vardagen och allt runtomkring känns normalt, slås man ändå plötsligt av hur onormalt det är att man tycker situationen är normal trots att den inte borde kännas det. 
 
Till exempel när man sitter där på en motorledspåfart i huvudstaden och guppar fram i en minibuss som kryper sakta i zickzack för att påfarten endast består av riktigt djupa hålor och höga gupp i ett så oregelbundet virrvarr så man inte förstår hur det skulle kunna bli så oavsett vilka påfrestningar man skulle utsätta den för, men så är det ändå konstigt nog så vägen ser ut och man sitter där i den guppande långsamma minibussen med folk som trycker på från alla sidor för att den är så proppfull så man inte borde tycka det var bekvämt som den svensk man ändå är, och så inser man att man inte är förvånad eller besvärad av situationen trots att det borde kännas så onormalt och konstigt och egentligen frustrerande dåligt för att det är så långt ifrån Sverige man kan komma, men att man ändå inte gör det utan man är bara anmält anpassad och liksom trivs.
 
Det är då man inser hur mycket man trivs i och verkligen älskar vardagen där. Vardagen i Etiopien. En vardag som känns lika fantastiskt bekant som vardagen i Sverige.
 
Och när man tar sig så fort mellan de två olika vardagarna i de två olika världarna är det så svårt att skilja dem åt och låta bli att blanda ihop. Det är nog därför min första association till ljud på tak eller ljud mot plåt eller prassel i trädkronorna alltid är "Ah, det är bara aporna på taket, har jag stängt alla fönster så de inte hoppar in och stjäl nåt?!" Och när jag påväg till jobbet idag cyklade förbi ån och i ögonvrån såg något som rörde sig i vattnet var första tanken krokodil, innan jag insåg att jag var i Sverige och det mest troligt var en gräsand.
 
Ja frågan är vilket som är normalt och vilket som är onormalt och om något någonsin mer kommer vara endast det ena eller andra efter att ha fått ett hjärta fast mellan två världar och känslan av bekvämlighet i båda dessa två vardagar.