Jämställdhet

Några observationer och tankar jag skrev ner när jag var i Etiopien,
om hur de etiopiska kvinnorna har det.


Vi var på tjugoårsfest hos en kille i grannhuset.
De som satt ner var männen och vi ”ferangi”-tjejer.
De andra tjejerna och kvinnorna som var där sprang runt och
serverade och hjälpte till och fixade.

Ofta om man är hembjuden till Etiopier (speciellt om de inte är så rika) så är det endast mannen i huset som äter tillsammans med gästen.
De andra sitter bara och tittar på.En kille har rätt att stoppa en tjej på stan om han vill prata eller annat,
och hon har ingen rätt att strunta i honom.

Längs vägarna ser man mängder av kvinnor
som bär tunga lass på sina bräckliga ryggar.
Kämpar från morgon till kväll för att försörja familjen.


I stan och längs vägarna ser man mängder av män som driver runt, pratar, fikar, sitter och hänger, eller bara står och tittar på andra som arbetar.

På restauranger och cafe´er består besökarna till allra största delen av män.Kvinnorna i Etiopien har det verkligen inte lätt, och jämställdhetsdiskussionerna i Sverige känns plötsligt så onödiga. Men vad ska man göra åt kvinnornas situation i Etiopien då? Kan man göra något? Man måste ju då ändra hela tänket hos männen, kulturen och inte minst kvinnorna själva. Kvinnorna måste få veta att de har rättigheter. Kvinnorna måste börja ta för sig, vilket de aldrig gjort förut. Hur ska de klara det? Ska vi fortsätta kämpa mot den svenska kvinnans minimala orättvisa, eller ska vi börja tänka steget längre? Ta steget utanför vår egen lilla värld och börja se ansiktena på människorna som är offer för världens orättvisor...