Trevligt sallskap

Pa sondageftermiddagen var vi som jag berattade, hos en granne och at middag. Vi kom in i ett trangt morkt rum fyllt av rokelse, smuts, och manniskor i sofforna. Maten var jattegod, och jag tror jag gillar den etiopiska maten mer och mer for varje gang! Speciellt den som Shebede lagar hemma i familjen Hagstroms kok nan gang i veckan. Hon ar dar och lagar mat varje dag, och den nya vasterlandska maten klarar hon bra!
Pa vag hem fran Classic gick jag sjalv genom stan. En bit fran Compoundet dar vi bor, fick jag folje av en trevlig kille som var ganska dalig pa engelska. Vi gick i alla fall och pratade ett tag, och inne pa compoundet skildes vi at pa olika hall om kyrkan. Det ar sa annorlunda Sverige. Manniskor stannar och pratar har. Man ar aldrig anonym, och ror sig aldrig obemarkt.
En kille som heter Befikado, och ocksa bor pa kyrkans omrade, typ granne med oss, bjod med oss till ett stort ungdomsmote nere pa colleget samma eftermiddag. Efter att vi atit maten vi bjods pa, avlagsnade vi oss ganska snabbt och kande oss lite otrevliga, men det ar tydligen sa de flesta gor. Gar direkt efter att man atit upp maten. Inget stanna kvar och prata har inte.
Vi tog oss ner till ungdomsmotet dar Befikado motte oss i dorren till en stor aula fullsmockad med lovsjungande ungdomar. Alla stod upp, klappade handerna, dansade, lovsjong och ah vad harligt det var!
Efter en stunds lovsang, dar spraket var obegripligt men kanslan och tillbedjan fullstandigt begriplig, fick vi tranga ner oss bredvid Befikado.
Maria skulle tvunget hamta sin kamera, sa hon lamnade mig vackert dar med killen vi inte mer an halsat pa ett par ganger tidigare. Trots trangseln var det trevligt. Programmet inneholl sma sketcher, sanger, dikter o en predikan. Befikado forsokte oversatta en del for mig, men eftersom sketcherna och skamten tydligen var helt hans humor, hade han lite svart att fa fram en oversattning samtidigt som han kiknade av skratt.
Efter ett antal timmar avlagsnade vi oss, for att ta en valbehovlig dusch efter de svettiga timmarna i den fullsatta lokalen.
Befikado kom senare och knackade pa, och ville ha folje pa en promenad till stan. Vi avbojde och kokade istallet svampsoppa och tittade pa film pa lanad dator. Jag oppnade ett knackebrodspaket som jag nu avnjuter litelite varje dag. Lyx.

I mandags var jag ute pa en langpromenad med mina flickor. Clara satt i vagnen och Ellinor gick bredvid. Vi gick in mot stan, och trodde jag att vi fatt mesta mojliga uppmarksamhet tidigare i stan, sa var det inget mot nar jag gick med de tva blonda sma flickorna. Alla tittade, skrattade, vinkade och gullade med barnen. Men det var ett helt igenom trevligt bemotande fran alla hall, vilket det inte alltid ar nar man gar ensam, eller med andra vita.

Igarkvall kom Befikado och knackade pa igen, och vi satt och snackade ett bra tag pa vart rum alla tre. Vart rum bestar av tva fotoljer, tva sangar, ett skrivbord, och endast lite golvyta efter att vara vaskor fyllt sin plats. Men en person till fick i alla fall plats. Det var trevligt, och eftersom han kant alla vita volontarer som bott pa compoundet tidigare, ar han litelite insatt i var kultur, och ganska bra pa engelska.
Nar han tidigare suttit och oversatt skamten under ungdomsmotet, sa han tillexempel ibland att detta skamtet forstod vi nog inte eftersom var kultur ar sa annorlunda, exempel i relationer mellan killar o tjejer.

Idag har jag varit galet trott eftersom loppbetten hallit mig vaken ganska mycket inatt. Kass. Borjar fatta att jag aldrig kommer bli av med de dar lopporna som bor i madrasserna, sofforna, och det mesta, och flyttar in i kladerna snabbt som ogat. Men man blir tydligen lite immun efter ett tag, sa att det inte kliar lika mycket...
Det ar det jag ser fram emot nu! Men jag sover i alla fall med salvan intill kudden, och har lart mig smeta pa det i morkret medans jag knappt ar vaken. Da och da vacker jag tydligen Maria med mina kli-atacker.

Pa vag in till Classic denna eftermiddag fick vi aterigen folje av samma kille som foljde mig i sondags. Har redan glomt hans namn. De flesta etiopiska namn ar sa svara! Han och hans kompis foljde i alla fall oss en bit. De var valdigt daliga pa engelska, men lite pratade vi i alla fall. Kompisen fragade tillexempel: 'From what did country are you became from?' Nar vi skulle vika av in pa classic, och de skulle fortsatta sin promenad genom stan, ville killen ha min adress o ge mig sitt telefonnummer. Som vi blivit forvarnade att manga vill. Antagligen ar inte allas avsikt att tigga pengar senare, men for sakerhets skull kan man ju halla pa sin adress... Jag sa nat om att jag bor har i ett halvar och vi kanske springer pa varann i stan igen, innan jag sa tack och hej och smet in pa classic. Han skulle tydligen inte vara kvar i Nakamte sa lange till eftersom han tagit sin graduation o nu skulle arbeta som prast.. eller nat liknande... som sagt, det var svart att forsta hans engelska. Men han var trevlig, och som sagt:

Jag trivs bra, och tycker om det underbara Etiopien och de trevliga manniskorna!

1 emelie:

skriven

jag önskar dig all lycka med Befikado! =) hahaha jag visste väl att du skulle hitta dig en man, hhiihihi!! puss på dig min fina benne, saknar dig ska du veta, idag är det vår väder här i sweden, love it! mmm går mot kalla tider snart ju... puss igen!! och rocka afrika!!!

Kommentera här: