En vanlig Gudstjanst?

Sondag morgon, och det ar dags for Gudstjanst. Den borjar officiellt klockan 8.00, och ungefar vid den tiden gav vi oss ivag med Magnus i bilen. Vi korde till den storsta och nyaste kyrkan, som rymmer 4-5000 manniskor, for dar skulle Peter predika. Peter ar en amerikan som spenderar tva manader i Etiopien som larare pa det teologiska seminariet dar aven Magnus jobbar. Vi sag fram emot en predikan pa engelska, men tog anda med oss oronproppar efter Magnus rad. De verkar liksom tanka att 'varfor finns det en hogsta volym pa hogtalarsystemet, om den inte ar till for att anvandas?' Och eftersom vissa predikanter ar vana vid att predika for en stor forsamling langt ute pa landsbygden langt ifran hogtalare och mikrofoner, sa skriker de pa samma satt aven nar de har en mikrofon framfor sig. Och glom da inte att hogtalaren fortfarande star pa hogsta volym. Hrm.
Pa vag till kyrkan hamnade vi nastan i diket och var tvugna att satta pa fyrhjulsdriften for att kunna ta oss fram forbi gropar, vattenhalor, och den otroligt hala leran. Men vi kom till slut fram, och blev visade till 'ferangi-banken' langst fram till hoger. Dar satt redan en engelsk kvinna som var utsand av 'Crosslinks' for att undersoka hur deras pengar anvandes pa plats, och dar satt aven Liselott med sin etiopiska man Dawit. Liselott jobbar pa dovskolan dar Maria ska vara nar den startar, och Dawit ar aven han larare pa det teologiska seminariet.
Gudstjansten satte sa smaningom igang, och manniskor droppade in efter hand tills hela kyrkan var full. Det borjade med tva barndop, och lite liturgi. Dawit forklarade hela tiden for oss vad som hande och vilka olika delar vi var vid, sa att vi hangde med pa Fader Var, Trosbekannelse, Syndabekannelse, osv.
Peter fick komma fram och framfora en halsning fran sin forsamling hemma, och gick sen tillbaka och satte sig for att vanta tills det var hans tur att predika. Den engelska kvinnan fick ocksa komma fram och beratta vad hon gjorde dar, och saga nagra ord. Allt lika oforberett fran gasternas sida, men en halsning kan man val komma pa anda, pa staende fot.
Koren sjong mycket, och det var harligt! Nar musik-killen satter igang sin keyboard, verkar de ocksa tanka att 'vad ska man med en keyboard till om man inte anvander alla funktionerna, kompen, osv?' Vilket ger gaanska mycket ljud och konstiga rytmer och melodier, som ofta inte stammer riktigt overens med sangerna. Nar forspelet nastan var fardigt, och koren skulle borja sjunga - gick strommen. Inget ovanligt. Efter nagra forvirrade sekunder satte koren igang anda. Utan mikrofoner och musik, och det var vackert! De hordes absolut tillrackligt, och det var inga konstiga melodislingor och rytmer och skorrande hogtalare ivagen. Bara ren afrikansk sang. Underbart!
Men mitt i sangen kom strommen tillbaka och musik-killen borjade lira o testa sig fram pa sin keyboard,medan koren fortsatte sjunga. Da tog det en bra stund innan han var ifatt koren och de borjade stamma nagorlunda overens i takt o melodi. Men bara nagorlunda. Det var i alla fall harligt!
Prasten sjong sin liturgiska sang, och forsamlingen svarade. Mitt i allt kom den galna prasten, som bara funnits bredvid och hoppat rundor och sett lite allmant galen ut, fram och tog en annan mikrofon och avbrot prasten i sin sang. Vi forstod inte vad de sa, bara att de nastan verkade arga pa varandra. Sa var nu inte fallet, utan han berattade att 'nu kommer brudparet!'
Jaha, ojda. Mitt i allt skulle det alltsa vara brollop, vilket varken prasten eller de flesta andra verkade kanna till. Men koren gick bak och foljde brudfoljet fram i sang och klapp och jubel. Och de medfoljande brollopsgasterna trangde in sig i den redan fulla kyrkan. Och sa foljde brollopsceremonin, med medhavda predikanter som predikade. Eller en predikade och en oversatte fran Amarinja till Orominja eller tvartom. Tva obegripliga sprak som skreks ut ur hogtalarna med livliga roster under en hel predikan. Vi var tvugna att ga undan och satta oss i ett horn sa att vi kunde hora Dawit nar han oversatte for oss. Oronpropparna kom anda till anvandning.
Mitt i allt det har glomdes Peters predikan bort eller nagot. Det var tydligen tva olika personer som planerat programmet for gudstjansten, var forklaringen till att ingen hade koll pa varandra.

Tre timmar och femton minuter senare verkade Gudstjansten vara slut. Folk hade i och for sig droppat av lite efter hand fran den langa gudstjansten. En del nar brollopsceremonin borjade, en del under tiden. Nu gick aven vi ut ur kyrkan tillsammans med brudfoljet och den resterande forsamlingen som anda var flera tusen.
Utanfor vantade mangder av bilar - var var langst in.
Till sitt brollop bjuder man namligen alla man kanner och inte kanner som man vet har bil. Ju fler bilar - desto rikare brollop. Och rik vill man ju verka. De lagger tydligen lika mycket pa ett brollop har som vi gor i Sverige. Trots att deras grundtillgangar inte ar riktigt lika stora. En bil kostar tydligen typ 3000 att hyra en dag. Och som sagt, bilar vill man ju ha pa sitt brollop. Maria berattade att en gang nar hennes farfar, som bott lange i Etiopien for manga ar sen, blev bjuden pa brollop sa stod det i inbjudan, inte som vi kanske skrivit '... med fru', utan det stod '... med bil'.

Efter denna handelserika formiddag akte vi till Classic och at lite latt. Nu sitter jag har och forsoker skildra handelserna, medan Maria och Magnus akt tillbaka hem. Nu ska jag ta promenaden hem, och sen ar vi bjudna pa middag hos en granne pa compoundet dar vi bor. Eller Hanna o Magnus o de andra var bjudna, och vi raknas tydligen in dar.

Igar var vi for ovrigt pa en 'graduation-dinner' hos Hannas kollegas fru. Aven dar raknades vi in nar de andra 'ferangisarna' bjudits. Galet god etiopisk mat. Ser fram emot aven denna gratis middagen med god etiopisk mat.

1 Maria:

skriven

Benne, det var pappa som blev bjuden med bil inte farfar... men storyn ar ju lika bra oavsett...

2 Fredrik:

skriven

Tack för forexkortet, det värmde mitt frusna hjärta! Hoppas du har det bra!

3 Jenny:

skriven

Heej Benne!

Så gott att läsa att du har de bra å trivs. De e kul å läsa din blogg, för man kan typ se allting framför sej...å ja blir helt sugen på åka dit å uppleva det.

Kramar

Kommentera här: